31.07.2011

İlk Teravih Namazı 31 Temmuz 2011 Pazar Günü Akşamı Kılınacak


On bir ayın sultanı ve oruç ayı olan Ramazan-ı şerife ulaşmış bulunmaktayız. İnşallah 31 Temmuz Pazar akşamı ilk teravih namazı kılınacak ve aynı gece sahura kalkarak 01 Ağustos Pazartesi günü oruca başlamış olacağız. Bu yıl ramazan ayı 29 gün olacak ve 30 Ağustos Salı günü Ramazan Bayramını idrak edeceğiz.
Oruç İslam’ın beş temel ibadetinden biridir. Oruç, akıllı, ergenlik çağına ulaşmış ve oruç tutmaya güç yetiren Müslümanlar için farzdır. Orucun farz oluşuyla ilgili Kur’anda şöyle buyrulmaktadır: “Ey iman edenler! (Bakara,183-184)
Allaha karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. Oruç sayılı günlerdir. Sizden kim hasta ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. (Sürekli hastalık ve yaşlılık gibi nedenlerle) Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte gönülden kim bir iyilik yaparsa o kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruç sizin için daha hayırlıdır.”.
Ramazandan önce mutlaka oruçla ilgili bilinmesi gereken konular ilmihal kitaplarından okunmalı,  yeniden hatırlanmalıdır. Vatandaşlarımız oruç ve diğer dini konularla ilgili bilgi almak için İl Müftülüğünün 4243521 nolu telefonunu arayabilirler.
Sevgili peygamberimiz oruç ibadetinin fazileti ile ilgili olarak şöyle buyurmuştur: “Kim inanarak ve sevabını Allahtan umarak ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır”( Buhari, Savm,6);  “..Oruçlunun ağız kokusu Allah katında misk kokusundan daha güzeldir..” (Müslim, Siyam,164)
Oruçlu iken orucu bozan yemek ve içmek gibi şeylerden sakınmanın yanında, orucumuza manen zarar verecek günahlardan da kaçınmalıyız. Yalan söylemek, yalan yere yemin etmek, haram işlerle meşgul olmak, gıybet etmek gibi günahlar orucun sevabını alıp götürür ve oruç tutanın yanına sadece çektiği açlık ve susuzluk kalır.
Ramazan ayı Kuranın Peygamber Efendimize indirilmeye başlandığı aydır. Yani Ramazan Kuran ayıdır. Bunun için Ramazanda daha çok Kuran okumalı, hatimler ve Mukabeleler yapılmalıdır. Ayrıca Ramazan gecelerini süsleyen teravih namazları da aksatılmamalıdır. Bin aydan hayırlı olan mübarek Kadir Gecesi de ramazan ayı içerisindedir. Ramazanın her gecesini Kadir Gecesi gibi değerlendirmek gerekir.
Ramazan ayı boyunca bütün camilerimizde mukabele okunacaktır. Ayrıca Köprübaşı Camii ve Merdivenli Mescitte hatimle teravih namazı kılınacaktır.
İbadetleri sadece Allah emrettiği için ve Allah rızası için yaparız. Ancak her ibadetin bizler için faydaları ve hikmetleri de vardır; Oruç, nefsin isteklerinden uzak durma yönüyle bir irade eğiti, açlık ve susuzluğun zorluklarına dayanma yönüyle de bir sabır eğitimidir. “Oruç sabrın yarısıdır” hadisi şerifi de bu hususa işaret etmektedir. Nefsin isteklerini kontrol altına almada ve ruhun arındırılıp yüceltilmesinde oruç ibadetinin katkısı büyüktür.  Oruç, günlük hayatımızda karşılaştığımız taşkınlıkların ve huzursuzlukların kaynağı olan maddi zevklerin disipline edilmesinde en önemli ilaçtır.
Oruç, yoksulların durumunu bizzat yaşayarak daha iyi şekilde anlamaya ve onların sıkıntılarını gidermek için daha fazla gayret göstermeye vesile olur.
Ayrıca orucun sağlık açısından da çok yararları vardır. Ramazan orucu, bir yıl durmadan çalışan sindirim organlarının dinlenmeye ve bakıma alınması gibidir.
Ramazanda kurulan iftar sofraları ve fakirlere verilen fitreler ve yapılan yardımlar sayesinde toplumsal kaynaşma ve dayanışma güçlenir, birlik ve kardeşlik ruhu en üst düzeye çıkar.
Başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennemden kurtuluş olan mübarek Ramazan ayının tüm islam alemi ve insanlık için huzur içerisinde geçmesini,sevgiye,barışa, hayırlara ve affımıza vesile olmasını Yüce Allahtan niyaz ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder